Dit is Jenny, mijn lieve collega en eigenaar van Studio181 (Rotterdam), de plek waar ik mijn yogalessen geef. Jenny en ik kennen elkaar al heel lang, al sinds we elkaar als collega ontmoetten bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten.
Op een dag, nu zo'n tien jaar geleden, belde Jenny mij: 'Ik ben een studio aan het bouwen. Wil jij bij mij de yogalessen komen geven?' Dat wilde ik graag, en nog steeds. Ik houd van de kleine schaal van de studio. De korte lijnen. De vrolijke sfeer.
Wil je een keer kennis maken met deze fijne plek? Je bent van harte welkom voor een proefles. Laat wel even van tevoren weten dat je komt via info@studio181.nl of
06-28463265 (Jenny).
De lessen zijn op maandagochtend van 9.30 tot 10.30 uur. Je kunt deelnemen op basis van inschrijving, een strippenkaart of losse lessen doen. Kijk voor meer informatie op www.studio181.nl.
Als kind liepen mijn zus en ik elke ochtend, voordat we naar school gingen, met onze honden. Vroeg op en naar buiten, niet zomaar drie minuten, nee, een stevige wandeling. Een soort ochtendritueel.
Later had ik mijn yoga- en schrijfmomenten, maar die waren random verspreid over de dag. En eerder ’s avonds dan ’s ochtends.
Brandende kaars
Het ochtendmoment kreeg een plaats tijdens de yoga-opleiding. Een klasgenoot vertelde hoe ze elke morgen, gehuld in dekentje en bij een brandende kaars, stil zat en mediteerde. Dat sprak me aan. Zo zitten, beschermd door het halfduister van de weg-ebbende nacht, leek me een fijn begin van de dag. Ze vertelde er trouwens ook bij dat ze er best moeite voor moest doen, omdat man en kinderen rond dezelfde tijd in beweging kwamen!
En toen kregen we ineens de opdracht om elke ochtend een schrijfritueel te doen. Fijn! Eindelijk een stok achter de deur.
De benedictijner monnik Anselm Grün heeft er iets moois over geschreven. Dat het zo behulpzaam is om eerst af te stemmen op binnen, op stil. ‘Mij geven deze individuele rituelen het gevoel dat ik zelf leef en niet geleefd word.’ *
Dus tegenwoordig maak ik er ruimte voor. Er is niet eens wilskracht voor nodig.
Doe ik dan elke ochtend de zonnegroet? Nee, dat niet.
Mijn ochtendmomenten bewegen met me mee in periodes. Veranderen mee, afhankelijk van wat er allemaal speelt. Een activiteit die me ondersteunt in wat ik aan het doen ben in een bepaalde periode.
Een paar minuten ‘zitten’, in stilte.
Toen ik ooit burnout was, was het twintig minuten liggen in de ochtend.
Een kwartiertje freestylen op de yogamat: ‘Wat is er nodig?’
Enzovoorts.
De winst is groot.
Je accu gevuld voor de rest van de dag - want niet altijd gebeurt dat ’s nachts vanzelf.
Een dag die meer gestroomlijnd verloopt. Afgestemd op je 'kompas', minder bepaald door de waan van de dag. Tevredenheid.
Bezield kunnen leven. Wakker.
En dan zijn er nog de dagen waarop het niet lijkt te lukken. Dat is helemaal niet erg! Je ochtendritueel is geen wet van Meden en Perzen. Een (paar) keer overslaan maakt ook dat je weer voelt wat je mist.
En trouwens, het verlangen naar je ochtendmoment wordt gaandeweg zo groot dat je vindingrijk wordt om er alsnog tijd voor te vinden. En dat is mooi. Hoor die roep, wees creatief. Misschien lukt het op een andere plek, een ander moment. Zo is de volgende pauze voor jezelf nooit ver weg.
Zoals ik laatst onverwacht schreef in de multifunctionele ruimte boven de Studio. Tussen dozen vol kostuums, een extravagant geklede paspop en grote oefenballen, aan een rood-met-wit-gestipte tafel. Met mijn dopper in plaats van een kop thee, en op een los blaadje. Blij!
Vergeet niet: het is jouw moment. Niks moet, alles kan.
En dan is er nog de one-minute meditation. Bij mij is dat een korte bewegingsreeks waarmee ik me mijn stilte her-inner.
Je kunt ook gewoonweg een minuut stilzitten. Je lichaam voelen, dan je adem gewaar zijn en vervolgens de stilte van binnen. Eén minuut.
En voor het geval zelfs dat niet lukt: herinner je je moment. Denk er even aan. Dat is alles. Veel plezier.
* Uit: Rust en regelmaat, Anselm Grün en Petra Altmann, blz. 66
‘Ik heb last van mijn knieën, kan ik dan wel yoga doen?’
Ik krijg de vraag regelmatig. Waarbij je voor ‘knieën’ ook kunt lezen rug, of schouders, enz.
Het antwoord is meestal: ja. Want het gaat in yoga helemaal niet om volmaakte houdingen.
In een yogales beweeg je naar je eigen mogelijkheden.
En voor veel houdingen is er een alternatief te vinden.
Verder ben je altijd vrij om een houding over te slaan, aan te passen, of er eerder uit te komen.
Laat het wel altijd even weten als je fysieke klachten hebt. Samen bekijken we dan wat er mogelijk is.
Kortom: laat je niet weerhouden door wat er (misschien) niet kan! Kom gewoon eens langs om te overleggen en te ervaren.
Natuurlijk kunnen we ook eerst even telefonisch overleggen. Je kunt mij bellen op 06-82007339.
Of stuur een mailtje via onderstaande knop. Ik bel je dan terug.
Lees meer over mijn eigen ervaringen over yoga met een blessure: Lessen van twee frozen shoulders >>
Ik hoor het mijn leraar nog zeggen. “Het lichaam is je beste vriend. Het brengt je de hele dag, de hele week van A naar B, van hot naar her. Het is je voortdurend van dienst.” Het lichaam als transportmiddel voor het hoofd, zo ongeveer. En ja, die kende ik. Maar hoe zat het andersom? Hoe vaak nam ik tijd om te luisteren naar wat mijn lichaam te vertellen had? Wanneer mocht het lichaam leidend zijn?
Vaak was dat pas als er pijn was of ziekte. Signalen die niet meer te missen waren.
Ik werd ‘stil gezet’ toen ik een frozen shoulder kreeg. Een heel langdurige blessure. Dansen was op dat moment mijn leven en werk. Ik kon niet meer dansen, en alles kwam tot stilstand.
Toen de schouder genezen was en ik mijn danswerk weer op wilde pakken, volgde de andere schouder. Hoe duidelijk wilde ik het hebben?
Er was ontreddering, ongeloof. En daaronder een diepe rust. Het was tijd om een ander pad in te slaan.
Ik vond de yoga-opleiding. Zat nog middenin blessuretijd. Mijn leraar stelde me gerust: “Natuurlijk ben je hier welkom, ook al kun je je arm niet optillen en kun je nog heel veel andere dingen ook niet. Daar gaat het in yoga immers niet om.”
Er volgde een lange weg naar herstel. Mijn beide schouders genazen.
Samen zijn met je lijf brengt je op een nieuwe plek. Ik moest het met vallen en opstaan leren. Maar die nieuwe plek is ruimer, lichter en zachter dan ik me ooit kon voorstellen.
In de yogalessen die ik geef stem je optimaal af op wat het lichaam te vertellen heeft. En ben je, in beweging, luisterend oor voor wat je lijf je influistert. Een uur lang.
Dat brengt vaak direct zachtheid, rust en energie.
En hoe vaker je oefent, hoe vanzelfsprekender dit luisteren wordt. Op elk moment weten: wat is NU nodig? Om uiteindelijk de verbinding niet meer te verliezen.
Neem vrijblijvend contact met mij op als je niet zeker weet of je deel kunt nemen aan een les. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Je kunt mij bellen op 06-82007339.
Of stuur een mailtje naar dorine@yogabeweegtje.nl. Ik bel je dan terug.
Wil je liever een keer proberen? Wees welkom voor een proefles in de Studio. De kosten zijn 5 euro. Wel graag even vooraf reserveren: via info@studio181.nl
Besluit je tot de aankoop van een nieuwe mat, geef je oude mat dan door aan beginnende yogi.
Veel plezier op de mat!
Bekijk de test: www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/test-welk-yogamatje-is-het-meest-geschikt-voor-thuis
Een goede yogamat is een fijne basis voor je yoga-beoefening.
Ben je tevreden met je mat? Dan is goed om die regelmatig lekker op te frissen. Zo breng je ook nieuwe energie in je oefenmoment.
Toe aan een nieuwe? Dan is het best lastig kiezen. Wat wil je, waar let je op?
Kassa-BNN VARA deed in oktober 2020 een handige test.
Het meest duurzaam is het natuurlijk om je mat eens lekker schoon te maken. Hoe je dat doet, hangt af van het materiaal waar je mat van gemaakt is.
In veel gevallen kan het gewoon met water. Neem een zachte spons en een teiltje lauwwarm water, en maak de mat daarmee schoon. Daarna afnemen met een vochtige doek, en te drogen hangen. Het beste over een wasrek of stoel, anders krijg je een vouw in je mat. Indien nodig ook de andere kant schoonmaken: als je de mat oprolt komt de schone kant in contact met de onderkant.
Eventueel kun je een schoonmaakmiddel toevoegen aan het water. Welk middel hangt af van het materiaal van je mat. Matten van PVC of TPE kunnen worden gereinigd met water en een paar druppels ecologisch afwasmiddel. Neem de mat na het sponsen af met een vochtige doek met alleen maar water om de resten schoonmaakmiddel te verwijderen. Een TPE-mat kun je beter niet in de zon te drogen hangen; TPE is biologisch afbreekbaar en wordt op den duur broos door zonlicht.
Ook een yogamat van kurk kun je schoonmaken met een oplossing van een milde biologische zeep in water. Kurk met zachtheid behandelen, anders laten de kurk-deeltjes mogelijk los!
Heb je een mat van bijvoorbeeld natuurrubber, katoen of wol? Informeer bij de leverancier of kijk op het label van je mat hoe je deze kunt reinigen.
Laat elke mat goed drogen voordat je hem weer oprolt!
Wat wil je, en waar let je op? Enkele aandachtspunten:
- Dikte: over het algemeen geldt hoe dikker, hoe zachter. Naarmate je ouder wordt is een wat dikkere mat meestal prettig. Dikke matten rollen ook beter uit: een dunne mat blijft aan de randen soms in een krul staan.
- Grip: het is fijn als de mat aan beide kanten anti-slip is (de ‘sticky’ matten). Uitglijden als je op de mat stapt is het laatste wat je wilt. Ook is het niet fijn als je handen of voeten wegglijden in een houding.
- Materiaal en duurzaamheid: sommige (met name dunnere) matten zijn te elastisch voor houdingen als bijvoorbeeld een spreidstand. De mat rekt dan mee en verliest zijn vorm.Verder is het natuurlijk fijn als de mat aangenaam aanvoelt.
Zonder twijfel wil je ook een duurzame keuze maken. Bekijk hier het filmpje: Hoe kies je een duurzame yogamat? - Kassa - BNNVARA
Tip 1 Het is goed om rekening te houden met de tijd die nodig is tussen de laatste maaltijd en je yogabeoefening. Laat er liefst 2 uur tussen zitten. Is dat niet haalbaar, kies dan voor een lichte maaltijd.
Tip 2 Draag loszittende kleding, dan word je nergens 'ingekneld' en kan de energie vrijuit stromen.
Tip 3 Heb je een blessure of andere klachten laat me dit dan vooraf weten. Samen zoeken we naar aanpassingen.
Tip 4 Vooraf leg je klaar je mat, dekentje, eventueel een stevig kussen.
Tip 5 Zorg voor voldoende ruimte rondom je mat, zodat je nergens tegenaan stoot tijdens je yoga. Kijk ook even boven je :-)
Tip 6 Na afloop drinken we 'online thee' en is er ruimte voor uitwisseling en vragen. Voor na de les is het dus fijn een thermosje met thee of heet water neer te zetten.
Tip 7 Als je ziek bent kun je meestal beter niet te intensief bewegen. Dat geldt ook voor het doen van yoga. Bij lichte klachten kun je soms lichte oefeningen doen, maar mogelijk is het beter om even niets te doen.
Tip 8 Laat, vooral in het begin, enkele dagen tussen je oefenmomenten, zodat je goed kunt voelen wat de uitwerking op jouw lichaam is.
Tip 9 De eerste keer testen we vooraf kort of alles werkt.
Tip 10 Check even of je op de WiFi zit, want anders kost het je heel veel data!
© Yoga beweegt je 2024. Deze website is tot stand gekomen in samenwerking met Leonie Gladdines, Studio Sierlebons - www.studiosierlebons.nl